Oh Kereta…


Teringat masa mula-mula dapat lesen kereta dulu. Pantang nak keluar rumah, mesti nak drive kereta. Rasa macam tiada class je kalau naik motor. Tangan pulak rasa macam gatal-gatal je kalau sehari tak dapat pegang stereng kereta. Ayah aku cakap, orang tengah GS la katakan. GS tu Gile Stereng ke? 😉 Korang pernah rasa macam tu? Bohong la kalau korang tak pernah rasa macam tu. Kalau tak, nape tergedik-gedik nak ambil lesen kereta? Cuba cakap 😀

Tengok kereta besar, tak kan tak teringin nak bawak kot. Teringin nak bawa je la, bukan teringin nak beli. Kalau nak jadi milik sendiri tu, jangan mimpi la. Lain la kalau aku menang lucky draw Petronas ke. Mana tau ho ho ho. Berangan sudah ^_^

Continue reading

Bicara Kata


Manis bicara indah tutur kata
Tak seindah rupa pengertiannya
Lembutnya lidah mengata nista
Lidah yang tiada bertulang
Mengadu domba
Serta memfitnah sesama saudara

Terkadang aku berfikir sendirian
Perlukah amarahku dibiar terus menyala
Membakar membara dengan rasa bangga
Mencela mereka dengan kata-kata

Kata ibarat pedang
Yang tajamnya bisa membunuh lawan
Kata-kata yang berhikmah
Menyedarkan kita

Kata madah pujangga
Bisa menjadi pedoman manusia
Jagalah bahasa kata kita
Jangan disalah guna

Yang merah itu saga
Yang kurik itu kendi
Yang indah itu bahasa
Yang cantik budi pekerti

Terkadang aku mentaksir manusia
Kurniaan Tuhan telah banyak dikhianati
Mencerca, menghina, dustanya bicara
Menyusun nista dengan kata-kata

Terlajak perahu masih boleh diundur lagi
Terlajak kata buruk padahnya
Terlajak perahu masih boleh diundur lagi
Terlajak kata hilang percaya
Hilang percaya…

High Blood Pressure


Pagi Jumaat lalu (3 Dis 2010) tekanan darah aku naik lagi. Doktor menyatakan tekanan darah aku mencecah 150/100. Patutlah aku rasa pening dan rasa tidak stabil pagi itu. Dan pada hari itu juga aku mempunyai beberapa tugas yang perlu diselesaikan sebelum aku bercuti panjang. Sorry bos, I have to rest. Jangan risau, insya Allah saya akan siapkan juga projek tu bulan ini juga. Believe me!

Alhamdulillah, kesempatan cuti yang diluluskan oleh Bos aku gunakan sebaik mungkin untuk berehat dan bercuti untuk pulang ke kampung. Dah lama rasanya tidak pulang ke kampung hampir 3 bulan rasanya berada di perantauan ^_^ Balik kampung.. ho ho ho balik kampung.

Continue reading

3 Perkara Buat Hilang Motivasi


1. Anda akan jadi kurang bersemangat apabila Anda menumpukan fikiran pada apa yang membuat Anda ‘down’.

2. Anda akan hilang motivasi apabila Anda berhenti terlalu lama dari terus berusaha.

3. Anda akan hilang semangat apabila Anda memfokus pada hasil usaha Anda yang salah.

Fokus pada konsistensi berusaha dan membetulkan kesalahan dengan mengambil tindakan baru.

Usah memfokus pada hasil sebaiknya fokus pada apa yang Anda perlu lakukan kerana hasil akan tetap ada apabila usahanya ngam kemudian berterusan pula.

Tanya dan terus tanya diri Anda apa lagi yang boleh Anda lakukan untuk berusaha, berusaha dan berusaha sehingga matlamat Anda benar-benar tercapai, bukan sekadar menjadi matlamat yang hanya bermain di minda.

Terima kasih kepada iMotivasi di atas perkongsian yang diberikan

 

DSLR ataupun Kamera Kompak?


Semakin ramai yang menggemari bidang fotografi. Ada yang sanggup berhabis duit, ada pula yang sanggup mengikat perut semata-mata untuk mendapatkan DSLR yang diimpikan. Tidak kurang juga ada yang hanya mendapatkan bantuan dana PAMA (Papa and Mama), semacam satu kegilaan di kalangan remaja masa kini yang ingin memiliki gadget yang hebat ini.

Saya juga tidak ketinggalan 😉 Sejak dulu lagi saya bercita-cita nak ambil gambar cantik-cantik. Gambar yang menarik. Bukan hendak menjadi photographer yang pro tetapi untuk kepuasan diri sendiri. Bagi saya, rasa sangat puas bila dapat ambil gambar terbaik dengan kamera sendiri, shoot sendiri dan gambar tersebut diambil dengan menggunakan manual mode! Mesti best, kan?

Continue reading

Sham Hardy, blogger pilihan


Bermula dengan blogwalking, jadi silent reader. Kemudian follower. Sekarang pengunjung setia pula. Actually, saya amat tertarik dengan blog ini. Selain itu, just nak lihat dan belajar bagaimana seseorang blogger itu menulis. I;m still new and want to learn how to be a blogger. So, ada beberapa buah blog yang menjadi inspirasi saya dan seakan mentor untuk saya berblog.

Entry kali ini, saya ingin berkongsi dengan blog yang saya suka follow ~ ShamHardy

Continue reading

Kerja Banyak, Macam Mana Nak Buat?


Pejam celik pejam celik minggu depan sudah bulan Disember Tahun 2010. Begitu cepat masa berlalu namun kerja pula semakin menimbum. Makin banyak dan bertambah. Apabila siap satu tugasan, datang pula tugasan yang baru. Ini akan memberi tekanan kepada anda.

Bagaimana menghadapi situasi sedemikian?
Continue reading

Mudahnya buat pahala, mudah juga buat dosa


Sukar ke kita nak buat pahala? Adakah semudah nak berbuat dosa?

Kalau di blog-blog, ramai yang berebut-rebut nak buat duit. Pelbagai program yang ditawarkan. Daripada jenis cepat kaya, mahupun MLM, Single-Level-Marketing dan juga Uni-Level-Marketing.

Tidak kurang juga, dengan program buat duit yang agak hype @ keterlaluan seperti Login Facebook Dapat 100. Pokok pangkalnya, memang nafsu mudah terangsang apabila sesuatu yang dibuat itu mendapat imbuhan di depan mata. Sudah pasti berasa seronok apabila usaha yang dibuat itu mendapat ganjaran di hadapan mata.
Continue reading

Akah Nikah




Akad nikah
, ia bukan sesuatu yang sukar. Benarkah?

“Pernah belajar lafaz nikah?” Imam pasti bertanya.

“Ada”

“Insya Allah lebih mudah sebab dah pernah belajar, kan?”

Mudah. Sekali lafaz jawab maka sahlah pernikahan pasangan pengantin itu.
Continue reading

4 Petanda Bagaimana Mengenalpasti Pemikiran Negatif Dalam Diri Seseorang


4 petanda bagaimana nak kenal pasti pemikiran negatif dalam diri seseorang:

1. Lihat pada kata-katanya.

Orang berfikiran negatif biasanya suka merendah-rendahkan, mengetawakan kesilapan, membanding-banding, bercakap penuh ego. Dia tidak ada empati (memahami orang lain) dan tidak ada sikap merendah diri (humble). Dia banyak menjadikan dirinya sebagai contoh rujukan untuk menampakkan dia lebih bagus, sedangkan dia masih belum mencapai apa-apa kejayaan hebat.

Continue reading