Ipad mini aku


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Gadget oh gajet. Ejaan guna yang mana satu pun tak pe. Aku adalah salah seorang yang meminati gadget ni. Cuma tak de la sampai tahap gila gajet.

Buat masa ni, aku menggunakan Nexus 4 (android 4.4.4 menggunakan slim rom). And another one is my luvlee ipad mini! Hidup rasa macam dah cukup lengkap bila dah ada kedua-dua peranti ni (oh.. Agak skema di situ, macam pelik sebut peranti).

IMG_0602.PNG

Alhamdulillah dah lebih setahun aku gunakan ipad mini ni. Dengan zero experience pasal Apple product. ITunes, ifunbox, jailbreak, dan segala macam yang fenin-fenin tu, aku masih kekal dengan gadget ni.

Keperluan vs Kehendak
Masa mula-mula nak beli ni yang aku terfikir. Antara kelebihan yang boleh dimanfaatkan bila ada ipad mini ni:
1. Skrin lebih besar
2. Cloud storage
3. Main game
4. Blog (maybe..)
5. Mudah nak baca nota (paperless)
6. Easy to carry (ringan, tidak bpterlalu besar dan terlalu kecil)
7. Boleh sync dengan kerja dan freelance work
8. Secure (orang kata)
9. Quality of their apps

Itu semua adalah checklist yang aku terfikir masa mula-mula nak beli tablet. Ia memenuhi beberapa spesifikasi fizikal yang aku inginkan sebelum aku decide nak sambar device ni. Oh ye.. Ipad mini aku ni adalah yang first model. 32GB wifi-celular. Dengan kata lain, memerlukan data plan bagi memudahkan aku akses Internet tidak hanya bergantung pada wifi (free) sahaja.

Aplikasi Pilihan Ipad Mini Aku
iMessage
Aplikasi ni sama fungsi macam Blackberry Messenger (BBM). Kalau BBM membolehkan pengguna berkomunikasi sesama pengguna BBM yang lain, iMessage juga hanya membolehkan pengguna berkomunikasi sesama pengguna Apple product yang lain. Sekiranya pengguna mempunyai iPhone, iPad dan lain-lain produk Apple, dengan menggunakan ID yang didaftarkan dengan Apple (iTunes), so boleh la masing-masing berkomunikasi antara satu sama lain.

Dropbox
Aku kurang berminat untuk membawa pendrive ke hulu ke hilir. Namun, pelbagai jenis maklumat yang aku perlukan dalam keadaan tertentu. So, aku prefer untuk gunakan Aplikasi ini. Sebagai seorang pelajar, nota-nota, jurnal, tugasan dan slide amat penting dan diperlukan dalam keadaan yang tidak tentu. So, bagi aku, ia amat praktikal dan memudahkan aku.

Cukup setakat ini dulu. Insha Allah akan di sambung di lain entry.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: