Off to Bangi


20130312-073530.jpg

بسم الله الرحمن الرحيم

Hari ni hari ke2 aku berkursus di Danau Golf, UKM, Bangi. Bukan kursus main golf ye. Penganjur guna venue ni saja. Actually, aku mengikuti kursus Yii: Best PHP Framework. Pe mende la pulak Yii ni kan? Bukan yis tau. Kalau group2 PHP programmer mungkin ada yang familiar dengan framework ni.

Setakat ni, aku rasa puas hati bila dah berkenalan dengan Framework ni. Bagi aku memang ianya best. Sesuai untuk orang macam aku yang tak tahu pasal Object-oriented- programming. So, sangat- sangat recommend kalau ada yang berminat nak belajar.

Terima kasih kepada Team Pengurusan aku sebab izinkan aku pi kursus no. Inshaa Allah banyak perancangan projek yang aku akan usaha untuk selesaikan tahun ni. Kalau ada sifu-sifu di luar sana yang biasa dengan framework ni, boleh la kita share knowledge.

Sedikit sebanyak tentang YII yang aku belajar semalam. YII ni ada adalah PHP framework. Andai kita biasa dengan PHP programming, memang ia bagi added value la bila kita gunakan framework ni. Ia membantu kita develop system @ application dengan lebih cepat. Instead of using structured programming, kita kena lebih teliti & perlu banyak main-main coding. Except you all memang berminat nak main coding, kan?

Apa yang paling menarik tentang framework ni, kita perlu design database kita dengan betul terlebih dahulu setelah kita kenalpasti skop system kita. Then, YII akan bantu memudahkan kita untuk menyediakan CRUD (Create, Read, Update, Delete) record. Sangat2 menjimatkan masa sebab basic validation pun dia dah sediakan.

Ok la, sedikit info tentang YII. Mudah-mudahan dapat beri sedikit gambaran buat PHP Programmer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: